A vendégek összetételének és az általuk igénybe vett szolgáltatások korrelációs kapcsolatai a Greenfield Hotel Golf&Spa-ban

Völler, Andrea (2015) A vendégek összetételének és az általuk igénybe vett szolgáltatások korrelációs kapcsolatai a Greenfield Hotel Golf&Spa-ban. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of Záródolgnet.pdf] PDF
Záródolgnet.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom központi témája a wellness fogyasztói szokások bemutatása egy hazai well-ness szálloda a Greenfield Hotel Golf&Spa 2014. évi forgalmának elemzésén keresztül. A wellness turizmus azonosítása során megfigyelhető, hogy a legfontosabb motivációs alap-elemek, mint a prevenció, testi és lelki feltöltődés, megújulás valamint a harmónia, mind-ezen elemek pedig komplett wellness életformaként értelmezhetőek. Ezzel szemben meg-állapítható tény, hogy a wellness hazai értelmezése teljesen eltérő tendenciát mutat az álta-lános jelentéstől és a külföldi vendégigényektől egyaránt, mindez pedig a hazai klasszikus wellness fogyasztói réteg kialakulásának hiánya. A dolgozat célja nem csak az eltérő igé-nyekre történő rávilágítás, hanem annak a folyamatnak a bemutatása is, amelynek ered-ménye, hogy ma 2015-ben a wellness mit is jelent a hazai vendégek számára, illetve annak vizsgálata, hogy a különböző igényekkel érkező vendégek mennyire harmonikusan férnek meg egymás mellett. Mivel a szálloda vendégmixében a külföldi és belföldi vendégek is megjelennek, így ennek a tendenciának a hatásait vizsgáltam az adott szálloda wellness kínálatának összetételén, vendégeinek motivációin valamint szolgáltatásainak forgalmán keresztül. Kutatásom legfőbb alapjának azon tapasztalatokat tekintem, amelyeket a vendé-gek wellness fogyasztói szokásairól első kézből nyertem a szállodai gyakornoki programom során, ezeket a személyes tapasztalatokat egészítettem ki a szálloda statisztikai ki-mutatásaival valamint az elektronikus nyilvántartás adataival, illetve a szálloda menedzs-mentjével folytatott beszélgetésekkel. A szállodai forgalom és a wellness forgalom korre-lációs kapcsolatainak vizsgálata is rávilágítottak azokra az előfeltételezésekre miszerint a téli és nyári időszak közötti kontraszt a wellness szolgáltatások forgalmában markánsan megjelenik, illetve azt az általam tapasztalt tendenciát is alátámasztotta, miszerint nem a vendégforgalom nagysága sokkalta inkább annak összetétele határozza meg a szolgáltatá-sok forgalmát. Ezen tényállások alapján konklúzióként és javaslattételként megfogalmaz-tam, hogy a szállodának a kiegyensúlyozott wellness forgalom eléréséhez, csökkentenie kellene a téli és a nyári szezonalitásból adódó forgalomkülönbséget, mindezt úgy, hogy célcsoportként a klasszikus wellness fogyasztói réteget kell megcéloznia, illetve a vendég-forgalom nagysága helyett annak összetételére kellene hangsúlyosabban koncentrálnia, még pedig annak érdekében, hogy továbbra is Bükfürdő vezető négy csillagos wellness szálláshelyeként működjön a piacon.

Magyar cím

A vendégek összetételének és az általuk igénybe vett szolgáltatások korrelációs kapcsolatai a Greenfield Hotel Golf&Spa-ban

Angol cím

Correlations between the composition of guests and the services they use at the Greenfield Hotel Golf&Spa

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV KTK - Vezetés-szervezési és Marketing Intézet (megszűnt: 2015.06.30.)

Szak

LKK - Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Egyed, Krisztián
adjunktus

Mű típusa: Záródolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Andrea Völler
Dátum: 13 Júl 2015 11:09
Utolsó módosítás: 27 Feb 2023 10:22
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet