Tömbszikra forgácsoló műveleti időt befolyásoló tényezők és azok időre gyakorolt hatásának feltérképezése, kísérlettervezés módszerei

Hajba Richárd, (2015) Tömbszikra forgácsoló műveleti időt befolyásoló tényezők és azok időre gyakorolt hatásának feltérképezése, kísérlettervezés módszerei. BA/BSc, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar.

[img] PDF
Hajba Richárd szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3479Kb)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban – ami a Mould Tech Kft-nél került megírásra – a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejét befolyásoló tényezők feltérképezése, és ennek az időre kifejtett hatásainak vizsgálata volt a fő feladatom. A témaválasztásban fontos szerepet játszott az a tény, hogy ebben a technológiában már elég régóta komoly problémákat okoz a műveleti idő meghatározása. Ez a Mould Tech Kft. tevékenységeit is nehezíti, főleg az árajánlattétel szempontjából, hiszen a fröccsöntő szerszámok gyártási folyamatainak fontos részét képezi a szikraforgácsolás. A tömbszikra forgácsolás technológiájának ismertetése előtt röviden bemutattam a Mould Tech Kft. történelmi hátterét és tevékenységi körét. A szikraforgácsolás rövid történeti áttekintése után bemutattam a technológia elvét, ezt követően pedig kifejezetten a tömbelektródás szikraforgácsolás bemutatására fordítottam a hangsúlyt. A fő technológiai egységek bemutatása után kitértem a kísérlettervezés módszertanának ismertetésére, ami a kísérletek megtervezésében adott segítséget. Ezek után kidolgoztam a kísérletek végrehajtásához szükséges – összesen 4 darab – kísérleti terveket az előtte általam feltérképezett befolyásoló tényezők alapján. A négy kísérlettervből kettő megvalósításra került. A másik két kísérletterv megvalósítása a gép kapacitásának hiányában elmaradt, de a későbbiek folyamán sor kerül a kísérletek elvégzésére. Bemutattam a két elvégzett kísérletet, ami alapján további kísérlettervek fogalmazódhatnak meg a műveleti időt befolyásoló tényezők vizsgálatára. Ábrákkal szemléltettem, és a kapott eredmények feljegyzése után elkészített diagramok vizsgálatával értékeltem az elvégzett kísérleti műveletsorozatokat. Az első kísérletből kiderült, hogy a tömbözési időt befolyásoló tényezők közül a megmunkáló felület a legfontosabb paraméterek közé tartozik, további vizsgálatokkal ennek mértéke is meghatározható. A második kísérletből megtudtuk, hogy a szikraköz növelése állandó munkafelület mellett bizonyos értékig csökkenti a műveleti időt, azonban ezt túllépve ismét növekedni kezd a tömbözési idő. További kísérletekkel valószínűleg meghatározható az adott felületi minőségekhez tartozó optimális szikraköz. Arra a következtetésre jutottam, hogy a kísérleti gyártások folyatásával a későbbiekben meghatározható lehet egy olyan matematikai összefüggés, ami a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejének kiszámítását lehetővé tenné, segítve ezzel a cég munkáját.

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Tanszékcsoport/intézet

SKK - Mechatronikai Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Szentgyörgyvölgyi Miklós, NEM RÉSZLETEZETTNEM RÉSZLETEZETT
Mester Sándor, NEM RÉSZLETEZETTNEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Fekete Krisztián
Dátum: 2015. Jún. 19. 11:53
Utolsó módosítás: 2015. Jún. 19. 11:53
URI: http://diploma.nyme.hu/id/eprint/364

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet