Hengeres növésű gyertyán(Carpinus betulus)faaanyag felületi érdesség-és tapadás vizsgálata,a megmunkálási paraméterek függvényében

Rápolti Rudolf Ádám, (2014) Hengeres növésű gyertyán(Carpinus betulus)faaanyag felületi érdesség-és tapadás vizsgálata,a megmunkálási paraméterek függvényében. BA/BSc, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar.

[img] PDF
Rápolti Rudolf Szakdolgozat végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (6Mb)

Absztrakt (kivonat)

Kutatómunkám során a hengeres populációból származó gyertyán tulajdonságait vizsgáltam. Összehasonlítási alapként a hagyományos ormos növésű, hullámos évgyűrű szerkezetű közönséges gyertyán szolgált. Szakdolgozatomban a fő összehasonlító paraméter a különböző előtolási sebesség mellett folytatott gyalulás következtében kialakuló felületi érdesség volt, továbbá a felületi tapadás. A vizsgálatokhoz sor került a nedvességtartalom meghatározására, ami átlagban 9%-os értéket mutatott. Megállapítottam, hogy felületkezelés után a száraz lakkvastagság előtolási sebességtől és fafajtól függetlenül közel azonos mértékű. Vizsgáltam a felületi feszültséget, aminek következtében bebizonyosodott, hogy a felületi feszültség és a felületi érdesség között szoros kapcsolat van. A két mérés eredménye korrelál egymással, vagyis kimutatható egy lineáris kapcsolat nagyságukat és irányukat tekintve. A fő kérdés annak megállapítása volt, hogy van-e minőségbeli különbség a két fajta gyertyánpopuláció között, valamint, annak kimutatása, hogy a különböző előtolási sebességek függvényében, hol a legjobb a felület minősége, 16 m/percnél, 10 m/percnél vagy 7 m/percnél? A felületi érdesség mérés során arra a következtetésre jutottam, hogy gyaluláskor a legoptimálisabb előtolási sebesség 10 m/min-nél van. A szakdolgozatom a fent ismertetett elméleti feltevések igazolására készült, miszerint a hengeres, szabályos évgyűrűszerkezetű populációból kikerülő gyertyán jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos bordás növésű. Kísérleteim alátámasztják ezt a feltevést. A populációk közötti különbségeknek ténylegesen van hatása a megmunkálási minőségre. Mint a bevezetésben már utaltam rá, a jövőben érdemes megfontolni a hengeres gyertyán egyéb feldolgozási lehetőségeit, akár a bútorgyártásban, vagy a fa-ipar egyéb területein is.

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Tanszékcsoport/intézet

SKK - Faalapú Termékek és Technológiák Intézete

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Csiha Csilla, Dr. habil. egyetemi docensNEM RÉSZLETEZETT
Papp Tibor, egyetemi adjunktusNEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Gyarmati Martin
Dátum: 2015. Szep. 15. 11:14
Utolsó módosítás: 2015. Szep. 15. 11:14
URI: http://diploma.nyme.hu/id/eprint/913

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet