A deinking présanyag minőségi vizsgálata

Orbán, András (2014) A deinking présanyag minőségi vizsgálata. BA/BSc, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar (2013-tól 2021.06.30-ig: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar).

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban a Hartmann Hungary kft. által előállított és használt deinking présanyag minőségi változásait vizsgáltam. Ez azért fontos mert kérdéses, hogy a présanyag mennyi ideig tárolható el minőségi romlás nélkül. A vizsgálatok kimutatták, hogy az 5. hetes időtartalomnál már látható minőségi romlás, elsősorban a szilárdsági tulajdonságokban. Az őrlésfok vizsgálat arra mutatott rá, hogy a régi présanyag nehezen víztelenedik, aminek feltételezhetően a cellulóz módosulása az oka. Ezért a formázógépen a gyártás nem lesz egyenletes, a minőség változó. Mivel a cellulóz, mint alapanyag módosul a hajlító szilárdság lecsökken a készterméknél. Javaslatom a cég felé az, hogy a készterméknél (tojásdoboznál) mérjék a hajlítási merevséget. A nyomtatásnál hiba lehet, kiküszöbölhető lenne egy előzetes vizsgálattal. Javasolom még, hogy az 5. hetes időtartamot lehetőség szerint csökkenteni. A csökkentéssel a minőség javulni fog.

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar (2013-tól 2021.06.30-ig: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV SKK - Faalapú Termékek és Technológiák Intézete (megszűnt: 2021.06.30.)

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Selmeczi, Éva
Intézeti mérnök
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Péter Berényi
Dátum: 14 Szep 2015 15:53
Utolsó módosítás: 14 Szep 2015 15:53
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/911

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet